Når er barnet klar for fast føde?

Publisert av Cecilie Marie Vedvik den

Hele det første året er morsmelk/morsmelkerstatning barnets viktigste føde. Hvis barnet ditt kun får morsmelk kan du trygt vente med fast føde til barnet er omkring 6 måneder. Får barnet ditt kun eller hovedsakelig morsmelkerstatning kan dere begynne med fast føde fra tidligst 4 måneder, før 4 måneder er ikke barnets fordøyelse og nyrefunksjon godt nok utviklet. Virker barnet ditt fornøyd og glad, vokser som det skal og er frisk er det ingen grunn til å begynne med fast føde før 6 måneder. 


Fordelene ved å vente til barnet er klar for fast føde er at barnet vil være mer moden og klar for å håndtere fast føde. Da vil det oppleves lettere å innføre fast føde og overgangen fra flytende til andre teksturer går som regel fortere. Samtidig vil det hjelpe mor med opprettholdelsen av morsmelk, som er barnets viktigste føde.


Når er barnet klar?

Det finnes ikke en magisk alder eller vekt for når barnet ditt er klar for fast føde, alle barn er forskjellige så prøv å unngå å sammenligne ditt barn med andre barn. Se heller etter disse tegnene som signal på at barnet ditt er klar eller begynner å bli klar. 


  • Barnet kan sitte selv uten støtte og holde hodet stødig.
  • Barnet dytter ikke automatisk ut maten i munnen med tungen.
  • Barnet kan bøye seg fremover.
  • Barnet kan gi signal om at det er mett. ved å snu hodet 
  • Barnet er ivrig rundt måltidene og interessert i maten dere spiser.

Hvorfor 6 måneder?

Ved 6 måneder er det på tide å introdusere fast føde for å dekke behovet for energi, næringsstoffer og utvikle spiseferidgheter. 

Etter 6 måneder er mesteparten av jernlageret til barnet brukt opp og barnet er avhengig av fast føde for å dekke behovet sitt. Dersom barnet ditt er født før termin, kan disse lagrene være mindre og tømmes tidligere, slik at det er behov for fast føde tidligere.


Målet ved å introdusere fast føde for barnet er også at det skal utvikle spiseferdigheter. Det vil si at barnet skal lære seg å håndtere variert mat med ulike konsistenser. Vi ønsket at barnet får et godt forhold til mat. En variasjon av smaker og konsistenser vil være positivt for at barnet blir mindre kresen senere i barneårene. 

← Eldre innlegg Nyere innlegg →