Hjemmelaget barnemat for den søvnløse

Publisert av Cecilie Marie Vedvik den

Jeg vet det kan virke overveldende å starte med et nytt ambisiøst prosjekt, når man enkelt og greit kan ta med seg ferdig barnemat fra butikken. Men jeg kan love deg at når du først har satt i gang, satt av litt tid og laget opp et par runder vil du oppleve mestring og kjenne en enorm stolthet for at du har laget god og næringsrik mat til barnet ditt. 

Vi skal gå gjennom hele prosessen, trinn for trinn. 


Men først må vi avklare om barnet er klar for fast føde. Dette er vanligvis et sted mellom fire og seks måneder. (les mer her) 


Deretter må vi sette av et par timer til prosjektet. Belønningen din er en flott regnbue av herlige pureer som får deg til å føle deg som en superhelt!

 


VELG RÅVARER

Start med 8-10 råvarer, disse skal du forvandle til puré. Virker dette for meget, bruk færre råvarer og start litt roligere. Du kan bruke frukt som pære, avokado, banan, eple, plomme, aprikos, mango, blåbær, melon osv. 

Når det kommer til grønnsaker kan du prøve deg frem med flaskegresskar, søtpotet, squash, gulrot, pastinakk og litt mer bitre smaker som brokkoli, rosenkål, asparges, brekkbønner. Generelt vil en halv kilo gi omkring 5 dl puré.


Når barnet starter med fast føde spiser de vanligvis bare 1-2 ts og får resten av næringen gjennom morsmelk eller erstatning. Tenk smaksprøver fremfor måltider. Helt i starten handler det om å la barnet kjenne smaken og konsistensen av noe annet enn melk. Det er viktig at dere tar dere god tid og lar barnet føre an. 


ENKEL SMAK

La hver puré bestå av en enkel råvare. Det er fint å la barnet bli kjent med enkle smaker før dere blander. Du kan for eksempel starte med 

Dag 1: avokado

Dag 2: søtpotet

Dag 3: squash

Når dere har vært igjennom et godt utvalg “rene” smaker, kan dere begynne å blande. 


SUPER ENKEL PURE

Bananer og avokado er myke og trenger ingen tilberedning annet enn å bli most sammen med litt morsmelk/erstatning, vann eller kraft. 

Helt i starten er det fint å starte med helt glatte pureer, med konsistens som melk. Eller starte direkte med fingermat. Husk, barnet har aldri håndtert næring på denne måten før. Alt er nytt. Gi barnet god tid. Selv det å slurpe maten av skjeen og føre den mot svelget er en øvelse som krever tid og trening. Øk konsistensen etter hvert. 

For å fryse ned disse puréene kan det være lurt å tilsette litt sitron, slik at de ikke blir brune. 


FRUKTPURE

Hvis du bruker ferske råvarer, vask og skrell. Kutt opp i biter. Kok opp vann i en kjele og sett ned en damprist. Ha frukten i dampristen og damp i 5-10 minutter til den er mør. Avkjøl og ha frukten i en beholder. (ta vare på dampvannet i kjelen) Bruk en stavmikser og kjør frukten til en glatt konsistens, tilsett væske( dampvannet) underveis til du oppnår den konsistensen du ønsker. Hvis du ønsker å legge til litt ekstra smak kan du prøve et dryss med ceylonkanel, vanilje, kardemomme eller annet krydder. 


GRØNNSAKER

Bruk samme metode som for fruktpuré. Ønsker du å spare litt ekstra tid, er søtpotet og gresskar ypperlig å bake i ovnen. Søtpotet kan du bake hel og gresskar kan du halvere en gang.  Du trenger altså ikke kutte og skrelle disse. Bruk en gaffel og stikk små hull på utsiden. Bak i ovnen på 180 grader i cirka 1 time. Når du kjenner at grønnsaken er helt mør, bruker du en skje og graver ut “kjøttet”. Bruk en stavmikser og bland gjerne inn litt vann eller kraft for å oppnå ønsket effekt. 


FRYSE OG TINE BARNEMAT


Barnemat skal fryses ned i en steril beholder, bruk isbitbrett eller andre matbrett som passer godt. En i silikon fungerer veldig fint og gjør det lett å få ut den frosne maten. Merker alltid dato og hva du har laget. Puréene holder seg godt opptil 3 måneder i fryseren. 


Tin puré over natten i kjøleskap eller varm forsiktig opp i en kjele. Etter oppvarming kan du tilsette litt morsmelk/erstatning og en god fettkilde som smør, olivenolje og avokadoolje. Fett øker opptaket av vitaminer og mineraler. 


MIX & MATCH


Bland ulike puréer for å lage deilige kombinasjoner. For å kombinere, tiner du bare en terning av hvert variant, og rører de sammen. Her er noen gode kombinasjoner: 

Gresskar + eple + ingefær

Søtpotet + eple + blåbær

Banan + fersken + avokado

Pastinakk + pære

Gulrot + kanel + plomme


FANTASTISK! Du har gjort en knallbra jobb :) Dette er barnets første skritt på veien til å bli en nysgjerrig og matglad eventyrer. 

Nyere innlegg →